gototopgototop
Ενδιαφέροντα γεγονότα σχετικά με τον θηλασμό

ΠεριεχόμεναΜοναδική σύσταση του μητρικού γάλακτος

Μια σταγόνα μητρικού γάλακτος αποτελείται από 4000 ζωντανά κύτταρα. Ρυθμίζει τις διάφορες ανάγκες του μωρού σας και συνεχώς αλλάζει η σύστασή του. Εξαρτάται από την ηλικία του μωρού σας, την ώρα της ημέρας και το αντίστοιχο γεύμα. Μερικές φορές η σύνθεσή του μπορεί να αλλάξει ακόμη και κατά την διάρκεια ενός θηλασμού όταν η ζάχαρη και τα λιπαρά περιέχονται σε συγκεκριμένες ποσότητες.

Στην αρχή του γεύματος το γάλα φαίνεται πιο νερουλό (μεταβατικό γάλα), στο ξεκίνημα της αντίδρασης για να βγει το γάλα περιέχει πολύ περισσότερα λιπαρά (ώριμο γάλα) και έχει κρεμώδη άσπρη υφή.

Το μεταβατικό γάλα σβήνει τη δίψα του μωρού ενώ το ώριμο ικανοποιεί την πείνα του. Το μητρικό γάλα περιέχει όλες τις σημαντικές βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και σημαντικά ιχνοστοιχεία απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη του μωρού και πληρεί όλες τις απαιτήσεις υγιεινής.Έναρξη σχηματισμού του γάλακτος

 Πρωτόγαλα

Τις πρώτες μέρες της ζωής του μωρού σχηματίζεται το πρωτόγαλα. Είναι κίτρινο, παχύρρευστο και ευκολοχώνευτο. Περιέχει πολλές παραπάνω πρωτεΐνες (συγκεκριμένα αντισώματα) και λιγότερα λιπαρά από το ώριμο γάλα. Αυτά τα αντισώματα προστατεύουν το εντερικό τοίχωμα του μωρού από μολύνσεις. Το πρωτόγαλα περιέχει τρεις φορές τη συγκέντρωση σε νάτριο, η οποία βρίσκεται στο ώριμο μητρικό γάλα. Ως εκ τούτου ένα υγιές μωρό δεν χρειάζεται πολλά υγρά τις πρώτες μέρες της ζωής του, κάτι το οποίο σημαίνει ότι το ήδη υπάρχον πρωτόγαλα είναι συνήθως αρκετό. Το πρωτόγαλα επίσης υποκινεί την δράση των εντέρων, το meconium εκκρίνεται πιο γρήγορα και ο κίνδυνος ίκτερου μειώνεται.

Μετατροπή από πρωτόγαλα σε ώριμο μητρικό γάλα

Η σταδιακή μετατροπή σε ώριμο μητρικό γάλα γίνεται μεταξύ της 2ης και 4ης ημέρας μετά την γέννηση του μωρού (μερικές φορές μεταξύ της 6ης και της 7ης μέρας και στις μητέρες που έχουν πρόωρα μωράκια μεταξύ της 10ης και της 14ης μέρας). Το ξεκίνημα αυτής της φάσης σταματάει τη μείωση του αρχικού γάλακτος. Διαρκεί περίπου 14 μέρες. Τα στήθη γίνονται πιο ζεστά, είναι βαρύτερα και οι φλέβες γίνονται ορατές. Οι αδένες του μαστού συχνά φουσκώνουν, νιώθετε το στήθος σκληρό και είναι επώδυνο. Σε αυτή την περίπτωση συστήνουμε τη χρήση του Πακέτου Θερμοκρασίας της AMEDA (Κομπρέσα) ως κρύα κομπρέσα. Συχνός θηλασμός του μωρού και τακτικό μασάζ στο μαστό έχουν επίσης δραστικά αποτελέσματα.

Ώριμο μητρικό γάλα

Αφού περάσουν 2 εβδομάδες, το μητρικό γάλα θα έχει προσαρμοστεί στην πυκνότητα και την ποσότητα για την όσο δυνατόν γρηγορότερη ανάπτυξη του μωρού σας. Το μητρικό γάλα τώρα αναφέρεται ως «ώριμο».

 


Μασάζ και συμπίεση του μαστού

 Το μασάζ στο στήθος ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος στο μαστό καθώς και τη ροή του γάλακτος και έχει θετικά αποτελέσματα στην παραγωγή του γάλακτος. Το μασάζ θα πρέπει με λίγα λόγια να προηγείται του θηλασμού συγκεκριμένα τις πρώτες μέρες και εβδομάδες μετά την γέννηση του μωρού σας για να αποφευχθεί η συμφόρηση. Είναι ιδιαιτέρως χρήσιμο για την προστασία του στήθους από φλεγμονές. Το μασάζ στο μαστό πρέπει να γίνεται απαλά και όχι να είναι επώδυνο. Τα χέρια πρέπει να είναι πολύ καλά πλυμένα πριν από κάθε μασάζ.

Οδηγίες:

1. Τοποθετείτε το μαστό μεταξύ των χεριών σας, τα οποία θα πρέπει να τα κρατάτε οριζόντια και κινήστε τους αδένες του ιστού πίσω και μπροστά όπως φαίνεται στην εικόνα.

Έπειτα επαναλάβετε την ίδια διαδικασία τοποθετώντας το μαστό μεταξύ των χεριών τα οποία θα είναι κατακόρυφα.
2. Το ένα χέρι κρατάει το μαστό. Τοποθετήστε τρία με τέσσερα ακροδάχτυλα του άλλου σας χεριού επίπεδα επάνω στο μαστό και κάντε μασάζ στους αδένες με κυκλικές κινήσεις. Οι άκρες των δακτύλων μετακινούνται 2-3 εκατοστά κάθε φορά και η διαδικασία επαναλαμβάνεται μέχρι να κάνετε μασάζ σε όλο σας το μαστό. Το μητρικό γάλα πάντα προσαρμόζεται στην ηλικία του μωρού σας το μωρό σας γνωρίζει τι είναι καλό! Έπειτα επαναλάβετε την ίδια διαδικασία τοποθετώντας το μαστό μεταξύ των χεριών τα οποία θα είναι κατακόρυφα.
3. Χρησιμοποιήστε τα δάκτυλά σας για να χαϊδέψετε απαλά το μαστό από τη βάση της άλω μέχρι τη θηλή. Μέσω αυτής της κίνησης μπορείτε να φέρετε το γάλα σε κατάσταση για να ρέει.
4. Προσπαθήστε απαλά να πιέσετε να βγει μια σταγόνα γάλα τοποθετώντας τον αντίχειρα και το δάκτυλο (όπως φαίνεται στην εικόνα) πίσω από την άλω και πιέζοντας λίγο ελαφρά προς την κατεύθυνση του στέρνου. Έπειτα εφαρμόζοντας ελαφριά πίεση, κινήστε τον αντίχειρα και το δάκτυλο προς τη θηλή χωρίς να τρίβεται το δέρμα.
5. Η ρυθμική επανάληψη του βήματος 4 γύρω από την άλω μπορεί να χαλαρώσει ένα σφιχτό μαστό ή ακόμη και να το αδειάσει. Εναλλακτικά μπορείτε να βγάλετε το μητρικό γάλα χρησιμοποιώντας μια ήπιας λειτουργίας συσκευή άντλησης μητρικού γάλακτος (θήλαστρο) (π.χ. τα μοντέλα Elite ή Lactaline Personal της Ameda).

 


Φροντίδα του στήθους

Το στήθος δεν χρειάζεται ειδικούς κανόνες υγιεινής κατά την διάρκεια του θηλασμού. Καθημερινό ξέπλυμα ή πλύσιμο είναι επαρκή. Παρόλα αυτά αποφεύγετε να έρχονται οι θηλές σας σε επαφή με σαπούνι ή αφρόλουτρα, καθώς έτσι καταστρέφεται η φυσική προστασία του δέρματος. Μετά το θηλασμό βγάλτε μια σταγόνα μητρικό γάλα όπως περιγράφηκε παραπάνω και απλώστε το πάνω στη θηλή σας.

Σε περίπτωση ευαισθησίας, ελαφρού κοκκινίσματος, στεγνών ή σκασμένων θηλών, ειδικά προϊόντα φροντίδας, όπως υψηλής ποιότητας αλοιφή Λανολίνης για τις θηλές, μπορούν να χρησιμοποιηθούν.